The Production of high quality wood vinegar.

อรัญ ขวัญปาน, ชนะกานต์ พงศาสนองกุล

Abstract


The objective of the research is to produce high quality wood vinegar from
different types of tree, age, and moisture content of the raw wood, in a small scale
incinerator. The experimental were carried out in four part. The first part was constructing
the incinerator form the 200 liters metal tank. The second part was producing the
wood vinegar for Three different types of wood, i.e., grapefruit tree, guava fruit tree,
and mango tree. The third was pure wood vinegar. The final part was doing
physical and chemical analysis. The quality of the produced wood vinegar was
compared against the Thai industrial standard of wood vinegar no. 659/2547.
The process is as follows: 1. The oven moisture flue entrance temperature of
about 70 – 75 ํ C , next the fuel The smoke has a pungent odor. 2. Collecting wood
vinegar burning in the mouth for some time, temperature flue 80-85 ํ C , wood in the
stove to heat it accumulated enough to keep the temperature in the oven to rise,
during this gradual Reduce fuel entering the furnace Page and collecting wood
vinegar. Climate by dimming control or reduce the front-burner stove page 20-30 cm3,
to maintain the temperature in the oven as long as possible. Proper temperature flue
collecting wood vinegar about 85 – 120 ํ C , because as the gas in the timber is ejected.
3. Done making pure wood vinegar the wood vinegar being stored in a non-metallic
tank lid about 55-72 days do not be impacted, wood vinegar settling into 3 layers,
upstairs is light oil, midway is wood vinegar and below is tar.
The results showed that the wood vinegar produced from this method has
moisture content of 21%-45%, pH in the range of 2.4 to 3.4, and the specific gravity
between 1.0 to 1.07. The physical and chemical properties of the wood vinegar from
this research are complied with Thai industrial standard of wood vinegar no.659/2547.


Keywords


wood vinegar

Full Text:

PDF

References


จิระพงษ์ คูหากาญจน์. คู่มือการผลิตถ่านและ

น้ำส้มควันไม้. กรุงเทพมหานคร.

เกษตรกรรมธรรมชาติ. 2550

จุไรวัลย์ รัตนะพิสิฐ วรสร โพธิ์ทอง และ

กวินธิตา อธิกิจไพบูลย์ (ม.ป.ป.).

การศึกษาเบื้องต้น

เพื่อประเมินคุณลักษณะน้ำส้มควันไม้จาก

ขี้เลื่อยไม้ยางพารา. สงขลา. มหาวิทยาลัย

สงขลานครินทร์. 2550

เทคโนโลยีที่เหมาะสม, สมาคม. คู่มือเตาเผาถ่าน

ลิตร. กรุงเทพมหานคร. พิฆเณศ

พริ้นติ้ง เซ็นเตอร์. 2549

บทความ เรื่องเตาเผาถ่าน. ออนไลน์. เดือน

ตุลาคม 2554 เวลาประมาณ 19.30 น.

http://www.planenergy.co.th/

node/38

บทความ เรื่องน้ำส้มควันไม้. ออนไลน์. เดือน

ตุลาคม 2554 เวลาประมาณ 23.00 น.

http://www.fisheries.go.th/cf-kung_

krabaen/agricul1.htm

บทความ เรื่อง sun flower น้ำส้มควันไม้

เอนกประสงค์. เดือน ธันวาคม 2554

เวลาประมาณ 23.00 น. http://

www.nsam2006.com/index.

asp?&title=Home+Page

ประกิตต์ โกะสูงเนิน. การพัฒนาผลิตภัณฑ์

น้ำส้มควันไม้และถ่านไม้ที่ได้จากเตาอบ

ถ่านไม้แบบถัง 200 ลิตร, มหาวิทยาลัย

แม่โจ้-แพร่ เฉลิมพระเกียรติ. 2554

ปรีชา เกียรติกระจาย. โครงการศึกษาทดสอบ

การผลิตและการใช้ประโยชน์น้ำส้มควัน

ไม้. วารสารเกษตรกรรมธรรมชาติ. 2529

มาตรฐานผลิตภัณฑ์ผลิตภันฑ์ชุมชน. มาตรฐาน

ผลิตภัณฑ์ชุมชน น้ำส้มควันไม้

ดิบ.659. 2547

มาตรฐานผลิตภัณฑ์ผลิตภันฑ์ชุมชน.มาตรฐาน

ผลิตภัณฑ์ชุมชน น้ำส้มควันไม้กลั่น.660.

สุชาดา อินทะศรี. น้ำส้มควันไม้เพื่อเกษตรกรรม

อินทรีย์. 2548 เวลาประมาณ 23.00 น.

http://www.ata.or.th/


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2015 วารสารวิชาการเทคโนโลยีอุตสาหกรรม The Journal of Industrial Technology

Faculty of Industrial Technology Suan Sunandha Rajabhat University 1 U-tongnok Dusit Bangkok 10300  Tel. 66 2160 1438#22  E-mail. fit@ssru.ac.th